Academie Wijnegem

​Gemeentelijk Muziek-en Woordacademie Wijnegem

Bergenstraat 2, 2110 Wijnegem

www. academiewijnegem.be

Luc Moons

directeur

Chris Jacobs

beleidsondersteunend coördinator

Anne-lore Cassier

Ann Weyenberg

Jozefien Cottyn

Peter Vanacker

leerkrachten Klavertje 5

Ons Kunstenbad heet ‘Klavertje’. De kinderen worden er ondergedompeld in 5 domeinen: muziek-woord-dans-beeldende kunst-media. We werken met groepen van max. 25 kinderen en 2 leerkrachten. De lessen duren 100 min. Er zijn steeds 2 lokalen ter beschikking, zodat de groep opgesplitst kan worden. In kleinere groepen kan er nog intensiever gewerkt worden (afhankelijk van de activiteit). Er zit een vaste structuur in de lesopbouw, maar eveneens momenten van vrije expressie. Telkens wordt er rond een bepaald thema gewerkt, waarbinnen de verschillende disciplines aan bod komen. Het accent binnen onze academie ligt op muziek en woord, maar de leerkrachten durven zich steeds meer begeven op de verschillende muzische kunstvormen. Er worden regelmatig workshops en voorstellingen voor de kinderen georganiseerd en een aantal keer per jaar is er een toonmoment voor de ouders. Zo bouwen de kinderen op een speelse manier podiumervaring op.

Een kind leert zich op deze manier oriënteren. Het maakt kennis met de verschillende domeinen en van hieruit kan het een keuze maken naar een kunstvorm die die hij/zij het liefste doet. (Dit kunnen 1 of meerdere kunstvormen zijn.)

De meerwaarde voor het kind is dat het zich in alle rust en zeer ongedwongen kan ontwikkelen. Op een speelse manier ervaart en verkent het, om vervolgens de blik te verruimen. Kruisbestuivingen tussen verschillende kunstvormen is niet vreemd voor het kind.

Voor een nieuwe leerkracht is het belangrijk dat hij/zij de tentakels openzet en alles laat binnenstromen. Wees zoals een kind: ‘onbevangen’. Denk ‘out of the box’, leer van anderen en durf dit toe te passen in je lessen.